Veroli – et tilbakeblikk på 2013

Takarbeidet på Casa di Veroli er ferdigFjoråret ble et år der vi fikk gjennomført en rekke nye prosjekter vi har hatt planer om i flere år. Det ble et år med forandringer og ikke minst forbedringer i “Casa di Veroli” på toppen av Verden”.

Det ble gjort store endringer både innendørs og utendørs, men det som nok var det viktigste og også det største løftet rent økonomisk, var nytt tak på huset.

Mye arbeid bel utført på Casa di Veroli i 2013Innendørs:

Vaskemaskin
I påsken i fjor fikk vi endelig installert ny vaskemaskin nede. Det ble først litt styr med transportskruer som jeg ikke hadde fått fjernet, men da disse var fjernet, fungerte maskinen helt supert.  Deilig investering spesielt med tanke på småbarnsforeldre som alltid har mye som må vaskes.

Badet
Den ene skyvedøren på badet hadde fått et stygt hull som var veldig irriterende.  Nå fikk vi skiftet ut hele døren slik at det ser rent og ordentlig ut på badet. Døren inn til badet er også blitt lakket, og veggene malt opp. Nye filter er dessuten skiftet på alle kraner oppe og nede.

Avløp.
Avløpet var ganske dårlig og vi fikk tømt og staket opp slik at alle avløp skal være helt åpne. Vannet renner nå helt uten problemer.

Nymalte vegger og tak
Veggene i stuen, og på badet er malt. Det samme er gjort nede, hvor taket over kjøkkenavdelingen er malt på nytt. På grunn av taklekkasje, rant det inn i stuen og ned i kjøkkenet. Dette er nå i orden etter at taket ble lagt på nytt og tettet.

Lamper og lampetter
Nå er det kommet lampetter på veggene, stuen har fått en koselig stålampe som gir godt leselys. Alle taklampepunkter har fått nye lampeskjermer, mye mer koselig  enn den enslige lyspæren som hang fra  taket. Ute kommer pene utelys på terrassen og lys som opplyser for  gangveien ned til terrassen.

Radio og CD spiller
Etter at den gamle radioen sa “takk for seg” og havnet med hodet først i gulvet, ble det veldig stille. Alltid litt kos å ha på radio eller musikk, så et nytt lite musikkanlegg er anskaffet og CD er også brakt med. Ta gjerne med din favorittmusikk enten på CD eller minnepinne. Det går veldig bra. En liten høytaler (Music Angel) kan sørge for at det blir skikkelig trøkk.

Sovesofa nede
En ny rød og fin sovesofa nede kom endelig på plass. Det er god plass å ligge alene og med noen enkle håndgrep får du en flott og bred dobbel sovesofa.  Nå er det mer sovekomfort og plass til flere gjester. Med både dobbel og enkel oppblåsbar madrass, barneseng så kan vi nå huse 9 personer og hvertfall et par barn på en grei måte. Men da er det viktig å være gode venner, spesielt om morgenen

Utendørs: 

DOliventrærne i hagen Casa di Veroliet største løftet var å få lagt nytt tak og det betød en skikkelig oppgradering av huset. En av skorsteinene ble fjernet fordi det bare lakk inn av denne, og den var heller ikke i bruk.

Oliventrærne
Trærne ble beskåret ganske kraftig i fjor vår. Det var fint for det gjelder ikke at den fantastiske utsikten vi har fra terrassen gror igjen. Av den grunn ble det ikke så mye oliven på trærne, men det blir mye bedre i år sier Natale som har stått for alt arbeidet med hagen.

Gjerder og pergola
Alle gjerdene er satt inn med olje og renset for bark. Det er nok en prosess som må gjøres årlig skal det holde seg pent, men det tror jeg også vi kommer til å gjøre.

Det er herlig å følge opp ute i hagen. Neste prosjekt med hagen er å plante aprikostre nederst i haven. Det kommer i år.

Steinarbeide og ferdigstillelseNy restaurerte trapper murt opp med sandstein
Stien ned til terrassen er stenlagt/ flislagt. Terrassen der det hadde falt ut stein fra denne det var kraftig nedbør og mye vann for noen år siden, er reparert og vi har fått lagt ny og bedre drenering slik at ikke vannet eroderer i stein og jord. Trappen ned er også blitt dekket med sandstein og går i ett med huset. Det samme gjelder det lille skuret der gassen og vanntanken står. De glatte flisene på trappen inn til stuen, som kunne være litt farlige når de ble våte, er fjernet og erstattet med sandstein. Det er blitt et helhetlig og gjennomført inntrykk av stedet som gjør at det er trivelig å styre på i haven.

Nytt blomsterbed er laget og der blir det blomster og urter og kanskje litt salat. Trappen ned til den nederste delen av haven er også utbedret.

I tillegg til taket så er den store saken at vi nå har fått laget ferdig garasjeplass utenfor huset. Den tidligere inngangen ned til hagen er stengt. Den er blitt erstattet med en fin parkeringsplass. Det er spesielt fordi det ikke er mange som har egen parkering i San Leucio og det har til tider vært litt kronglete å få bilen lirket på plass.

Så nå har vi fått en nydelig trapp, flott tett tak, parkeringsplass og en super terrasse.

Lekestue/dikterstue/redskaps eller furtebod.

Denne kan bli ekstra soveplass for store eller små eventyrere. Men det er kjekt å ha et sted for møbler og diverse for vinterlagring. For ungene er denne lille dukkestuen et herlig sted å være. Den ligger diskret og lunt til i haven og tar ikke plass fra terrassene og utearealene forøvrig. Jeg håper at dette stedet blir mye brukt av store som små. Ypperlig å sette sykler inn i for de som velger denne transportmåten.

Huset fremstår nytt og friskt for nye gjester i året som kommer. Jeg håper at det blir riktig mange besøkende  der både nye og gamle gjester er velkomne.  Ser frem til en herlig og solrik sommer og håper at de som kommer setter stor pris på de endringer og oppgraderinger som er gjort.

Nye planer er klare for haven. Dette er noe som vil komme steg for steg. Nye utemøbler og langbord med god plass for lange luncher og hyggelige sammenkomster på terrassen er noe av det som etterhvert vil komme. Men først på ønskelisten er det en stor parasoll der ungene kan tumle i et lite basseng og kose seg i varmen uten å bli solbrente.

Jeg gleder meg til ny sesong i “Casa di Veroli “, huset på toppen av verden!

Om å ta tog til Roma

Skal du til Roma bør du velge kollektivt. Kjørerestriksjoner, svindyr parkering og uoversiktelig trafikkbilde burde gjøre transportvalget lett.

Fra Veroli har du hovedsaklig to alternative reiseruter inn til Roma. Du kan enten sette bilen i Frosinone og ta toget til Termini, eller kjøre til Roma Sud og ta t-banen til sentrum.

Romas t-banekart

Bil + t-bane
Man kan parkere bilen hele dagen for en rimelig penge ved endestasjonen Anagnina i området Roma Sud. Normalt tar det en time og et kvarter å kjøre fra huset til Anagnina. Men det er alltid noe kø ved påkjøringen til store ringvei. Og noen ganger kan køen være helt grusom. Når man har parkert, har man 15 stopp før man er ved Termini. Togene går ofte, omlag hvert femte minutt. Atac, Romas svar på Ruter har mer info på sine sider, men vi advarer om at man fort kan bli gal av å forsøke å navigere seg rundt i sidene deres.

Tidsmessig er det lite å spare på denne reiseveien, men det gir hvertfall noe kortere vei tilbake til bilen etter endt Roma-opphold. Dessuten slipper man overgang til t-bane om man skal til Vatikanet eller Spanske trappen.

Bil + tog
Den mest effektive måten å komme inn til Roma fra Veroli er med tog fra Frosinone. De drøye seks milene unnagjøres på en time på store og behagelige tog. Man kan dessuten parkere gratis i Frosinone. Sett av litt tid til å orientere deg første gang du parkerer, slik at du unngår kort-tids parkering. Før dere reiser fra Veroli bør dere også bestemme dere for hvilket tog dere skal ta. Det går tog fire ganger i timen og TrenItalia har en god reiseplanlegger på sine sider som også funker på mobil. Velger du feil tog bruker du opp til 50 % ekstra i reisetid med tilårskommen standard.

Beregner man 35 minutter fra huset til togstasjonen har man grei tid.

På vei tilbake fra Roma går regiontogene i retning Cassino og bruker en time til Frosinone. Etter en lang og slitsom dag var det ekstra viktig å velge den mest komfortable reiseruten. Reisen er avslappet som gjør at Roma ikke føles så langt unna.

Vi har fått vaskemaskin!

Endelig får man et enkelt sted å vaske skittent turtøy. Det var en stor glede å bære inn en splitter ny vaskemaskin til huset.

Nå bli det lettere å ta lange opphold i huset. Vaskemaskinen fra Indesit har en kapasitet på fem kilo. Det dekker hverdagsbehovet til mange gjester, men ikke dyner og sengetøy. Vaskemaskinen vil øke komforten og gir deg anledning til kanskje å pakke litt lettere før avreise.

Giroen 2012 med målgang i Frosinone

Mandag 14. april ruller syklistene i Giro d’Italia inn mot en forrykende avslutning av niende etappe. Etappen er flat og man kan vente en massespurt i høy fart. Målgang er bare noen kilometer fra huset i Veroli.

Etappen på 175 km går fra innlandet sør for Napoli og følger dalen nordover mot Frosinone. Den er ideell for spurtlagene som Thor Hushovds BMC. Kan vi se en norsk etappeseier?

Herning er startby for Giro d’Italia i år. Det skal kjøres to flate etapper i Danmark før rittet fortsetter på de italienske landeveiene. Rittet starter 5. mai og avsluttes i Milano 27. mai.

Reisebrev fra en super uke i Veroli

Årets første reisebrev fra Veroli er klart. Maria og venner har syklet på kryss og tvers i områdene rundt Veroli. De har forsøkt seg på gamle Giro-etapper, syklet til alpinanlegg høyt oppe i snøgrensen og funnet flotte små spisesteder på veien. Om du vurderer å dra til Italia for å sykle landeveissykkel er dette reisebrevet pensum!

Maria har gjort noen betraktninger om hvordan det er å reise som aktiv sykkelturist, inkludert et møte med det italienske Caribinier

Les: Reisebrev fra en super uke med landeveissykling i Veroli her

Giro-etappe med målgang nær Veroli

Den skjette etappen av Giro d’Italia 2011 har målgang i Fiuggi Terme mindre enn tre mil fra huset i Veroli. Dette kan være en ypperlig mulighet til å se etapperittet på nært hold.

Torsdag 12. mai starter den 195 km lange etappen fra Oriveto til Fiuggi Terme. Dette er en kupert etappe som kan gi mange brudd. Etappen flater ut ved målgang så man kan vente seg en rask og spennende avslutning. Rytterene er ventet i mål rundt 17-tiden på ettermiddagen.

Tettstedet er også utgangspunktet for klatreløypen opp til alpinanlegget på Campo Catino. Vi har lagt ut en egen resiebeskrivelse til bakken med sine 1500 høydemetere.

Italia rundt er et tre-ukers etapperitt på sykkel. Det arrangeres i mai og utgjør sammen med Tour de France og Vuelta a España Grand Tours. Sammen med Tour de France og VM utgjør Giro d’Italia Triple Crown of Cycling. Rittet regnes for å være den tøffeste av de tre Grand Tour fordi stigningene i Giroen vanligvis er brattere og lengre enn stigningene i Tour de France og Vuelta a España.

Italia rundt arrangeres i år for 94. gang.

Slik kommer du til Fiuggi

Vis større kart

Ryanair med Roma-kampanje

Fly fra Rygge til Roma Ciampino for 169 kroner? Siste flykampanje fra Ryanair kommer med store løfter om lave priser.
Ciampino flyplass ligger sør for Roma

Er du fleksibel på reisedager og har mage til å føye deg etter det irske flyselskapets relativt rigide vilkår, er dette et godt tilbud. Kampanjen går denne uken med reisedato fram til 30. april 2011.

Om du heller foretrekker noen av de norske aktørene har Norwegian ennå gode priser på utreise i mars og april med tre reisedager under 500 kroner.

Ryanair flyr til Ciampino som i tillegg til å være Romas minste flyplass også er den som ligger nærmest Veroli. Flyplassen ligger rett ved A1 retning Napoli. Man slipper trafikkorkene på Romas Store ringvei, så den totale reisetiden ofte oppleves kortere. God prisjakt!

Turistguide på mobilen

Filmcards AssisiDet finnes mange reiseguider man kan laste ned til mobilen når man er i Italia. Felles for de fleste er at de koster penger, mangler vesentlige funksjoner og trekker masse datatrafikk i roaming. Likevel blir vi begeistret og sjarmert.

Filmcards på iPhone er en av flere slike applikasjoner. Du reiser rundt og lokasjonstekonolgi knytter deg opp til nyttig info om der du er. På italiensk. Det som skiller Filmcards fra mange andre applikasjoner er at de er relativt gode i regionene rundt Veroli. Men det er ingen grunn til å bruke 21 kr hos iTunes, reise til Italia og ende opp med dataregning stivere enn flybilletten. Filmcards-videoene ligger også på YouTube. Som for eksempel denne om Veroli:

http://www.youtube.com/watch?v=rrsvMqiHa0U

Vi skulle gjerne ta en systematisk gjennomgang av de viktigste reiseappene du bør vurdere, men applikasjonene utvikler seg og det er ikke sikkert det vi liker nå er det vi kan anbefale om et år. Uansett, disse kan være gode å ha med på reisen:

Rome Travel Guide Offline 21 kr. Selve nøkkelen til hvorfor vi liker applikasjonen er implisitt i navnet. Last ned alt du trenger i forkant og unngå overaskende roamingregninger når du kommer hjem. Romaguiden til mTrip (35 kr) kan trygt anbefales, eller Wallpaper* sin Romaguide om du skal nå hipsteren i deg

Talking Italian Phrasebook gratis 500 ord med uttale uten omkostninger er en grei start.

Selvfølgelig finnes det et mylder av andre gode og mindre gode applikasjoner, ikke minst og på Android. Har du noen favoritter? Skriv en kommentar under!

Sen påske og pinse i år

I den siste uken har bestilinger og forespørsler rundt fellesferien tatt seg betraktelig opp. Juli er snart fullbooket – beklager!

Mirakelet i St. Erasmus-kirken i Veroli 1570Men samtidig har vi en sen pinse og påske i år. I skrivende stund er huset ledig i begge ferier. Påsken i Veroli er en spesiell tid med midnattsmesser, prosesjoner gjennom byen og masse god mat på menyen. Påskeprosjesjonen går fra San Lucio-kirken rett ved huset vårt, ned og forbi større og mindre kirker i byen – 14 i alt, til den ender opp nederst foran Procolo di Veroli. Spesielt markerer de mirkakelet i Veroli 1570 i St. Erasmus-kirken.

Norske røde dager i april, mai og juni:
17. apr palmesøndag
21. apr skjærtorsdag
22. apr langfredag
24. apr 1. påskedag
25. apr 2. påskedag
1. mai offentlig høytidsdag
17. mai grunnlovsdag
2. jun Kristi Himmelfartsdag
12. jun 1. pinsedag
13. jun 2. pinsedag

Se kalenderen vår for oppdatert liste over tilgjengelighet.