Ofre av Versuv. Foto: Sören Bleikertz CC
Ofre av Versuv. Foto: Sören Bleikertz CC

Pompeii trues på alle kanter. Arkeologiske feilgrep, tyverier, regn, sol og vind og slitasjen fra millioner av turister pr. år er i ferd med å viske ut “vinduet mot fortiden.”

Pompeii ble fullstendig begravet av aske fra utbruddet til Vesuv i år 79 e.Kr., og er i dag en av verdens absolutte turistattraksjoner. Byen er også det største sammenhengende arkeologiske utgravningsområde i verden. Omtrent 7000 turister er innom her i snitt – hver dag året rundt.

På 1700-tallet ble byen gjenoppdaget og i 1861 begynte en systematisk utgravning av byen. Det spesielle ved utgravningen av Pompeii er avstøpningene av de som døde under utbruddet. Innbyggerne ble begravet i aske, som dannet en sementkapsel rundt dem. Likene smuldret etterhvert bort og det dannet seg et hulrom i askelaget. Under utgravningen fylte arkeologene disse hulrom med gips og en fikk frem mennesker og dyr akkurat slik de var da de ble begravet under askelaget. Etter at utgravningene begynte, fikk funnene fra Pompeii samt Herculaneum stor innflytelse på europeisk kunst samt kulturliv.

En av våre gjester ser ut mot Pompeii
En av våre gjester ser ut mot Pompeii

Funnstedet er på 66 dekar, hvorav to tredjedeler er utgravd.

Pompeii ligger ca. to timers kjøring fra Veroli (17 mil).

Vis større kart